Anne Bebek İletişimi Nasıl Olmalıdır?
Anne ile bebek arasında kurulan güvenli bağ anne bebek iletişimi olarak ifade edilmektedir. Annenin bebekle konuşması, kucaklaması, konuşması ve dokunması güvenli bağı oluşturmanın en önemli parçalarıdır.
Anne ile bebek arasında kurulan güvenli bağ anne bebek iletişimi olarak ifade edilmektedir. Annenin bebekle konuşması, kucaklaması, konuşması ve dokunması güvenli bağı oluşturmanın en önemli parçalarıdır.
Bebeğin duygusal gelişimi açısından ilk bir yılda annenin bebekle olan iletişimi, bağı önemlidir. İçgüdüsel olarak bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.
Anne bebek etkileşimi bebeğin doğumundan başlayım hayatı boyunca gelişimine katkı sağlamaktadır. Güvenli yapılan bir anne bebek iletişimi bebeğin insan ilişkilerini iyileştirmede yardımcı olur. Anne bebek iletişimi ilk yıllarda başlar. Temelinde ise sevgi ve güven vardır.
Anne bebek arasındaki ilk ilişki ilk iletişim bebek anne rahmin düşmesiyle başlar. Bebeğin ana rahminde gelişmesini ve dünyaya gelmesini sağlayan annedir.
Dünyaya gelen bebek doğduktan sonra anne bebek iletişimi daha da güçlenir. Anne bebek ilişkisini güçlendiren en önemli husus annenin bebeğe yaklaşımıdır. Anne bebek ağladığında yumuşak davranmalı ve şefkatli olmalıdır. bebeği ile fiziksel temasta bulunmalıdır. Aynı zamanda emzirmek, anne bebek arasındaki ilişki bağını daha da güçlendirmektedir.
Fiziksel Sevgi
Annenin bebeğe sarılması güvende olduğunu hissetmesini sağlar. Bu yüzden annelerine bebeğine fiziksel temasta bulunmaları oldukça önemlidir. Anne bebek iletişimi güçlendirmek için temasta bulunması, konuşması vb. eylemlerde bulunması gerekir. Hatta bu davranışlarda sürekli ve tutarlı olmalıdır. Bebek güvenli bağ kurduğu kişinin kokusu tanımakta ve ayırt etmemektedir.
Yumuşak ve Şefkatli Tepkiler
Bebekler acıktığında, altını kirlettiğinde veya bir durumdan rahatsız olduğunda ağlarlar. Bu durumda bebeklere şefkatli ve yumuşak davranılmalıdır. Bebeklerin ağlamalarına şefkatli ve sevecen karşılık verildiğinde bebeğin daha fazla güvenmesini sağlar.
Güvenli His
Yeni doğan bebeklerin nasıl tutulması gerekti konusunda bilgi dahi olmak gerekir. Bebeğinizi güvenli bir şekilde tutmak özellikle bebeğin kendini güvenmesinde en önemli etkileyen faktördür.
Doğru Konuşma
Ebeveynlerin bebek iletişiminde yaptığı en büyük hatalardan biri de bebek gibi konuşmalarıdır. Bebek gibi konuşmak, bebeğin dil gelişimini olumsuz etkilemektedir. Mimik kullanan ve melodili konuşan insanlar bebeklerin daha fazla ilgisi çekmektedir. Üstelik daha dikkatli bir şekilde dinlemektedirler.
Konuşma ve Kitap Okuma
Bebeklerle bebek gibi değil de doğru konuşmak dil becerileri açısından önemlidir. Aynı zamanda bebeklere kitap okumak dil becerilerin gelişmesini sağlar. Bebeğin kelime haznesini genişleterek dil becerilerinde ileri seviyeye taşıyabilirsiniz.
Dinleme
Anne bebek iletişiminde özellikle bebekleri dinlemek ve onlara bunu hissettirmek önemlidir. Ebeveynler konuşma bittikten sonra bebek cevap verecekmiş gibi onu beklemeli ve dinlemeli. Bu durum bebeğin konuşmaya başlamasını olumlu etkilemektedir.